Επαναστατικό Πρόγραμμα της ομάδας “Οι Φίλοι του Ντουρρούτι”

Επαναστατική Χούντα

Η οικονομική εξουσία στα συνδικάτα

Ελεύθερες κοινότητες

Θέλουμε να φτιάξουμε την Ιστορία

Είμαστε Αναρχικοί

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΛΑΟ

Η παρούσα συγκυρία

Ζούμε μια από τις κορυφαίες στιγμές της Ισπανικής επανάστασης. Το καπιταλιστικό κράτος που υπέστη μια τρομερή επίθεση κατά τις αξέχαστες μέρες του Ιουλίου, παραμένει ακόμα όρθιο για να εκτελέσει το αντεπαναστατικό έργο των μικροαστών.

Ένα κύμα αντίδρασης τροφοδοτείται από τα τμήματα της μεσοαστικής τάξης που βασίζονται στα σώματα των πραιτοριανών που δημιουργήθηκαν κατά την αστική περίοδο.

Η κρίση της Χενεραλιδάδ είναι μια ακαταμάχητη απόδειξη για το ότι πρέπει να φτιάξουμε έναν νέο κόσμο, χωρίς καμία απολύτως μορφή κράτους.

Έχει φτάσει η ώρα για να σαρωθούν χωρίς οίκτο οι λεγεώνες των μικροαστών, των ρουφιάνων και των μπράβων. Δεν είναι δυνατό να συμβιβαστούμε με την αντεπανάσταση που αντιπροσωπεύουν τα στρώματα αυτά.

Αυτή είναι μια ώρα ζωής ή θανάτου για την εργατική τάξη. Αν υποχωρήσουμε θα εξαφανιστούμε από όλη την Ιβηρική. Ας μην αμφιβάλλουμε για αυτό.

Η CΝΤ και η FΑΙ, ως οργανώσεις που ακροάζονται το σφυγμό του λαού, πρέπει να δώσουν μία λύση στο αδιέξοδο που χαρακτηρίζει την παρούσα κατάσταση. Διαθέτουμε τα όργανα τα οποία πρέπει να. αντικαταστήσουν το κράτος που καταρρέει. Τα συνδικάτα και οι κοινότητες πρέπει να αναλάβουν την οικονομική και κοινωνική ζωή της χερσονήσου. Η ΛΥΣΗ ΕΊΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΗΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Η υπόθεση Μαρότο

Ο κυβερνήτης της Αλμερία, προσκολλημένος στον κοινοβουλευτικό σοσιαλισμό του οποίοι) το περιεχόμενο είναι περισσότερο αστικό παρά εργατικό, έκανε κάποιες δηλώσεις στον τύπο, ρίχνοντας μια τεράστια ποσότητα χολής στο σύντροφο μας Μαρότο. Είναι ευρέως γνωστό ότι ο σύντροφος Μαρότο συνελήφθη έπειτα από ένα επεισόδιο με τον σοσιαλιστή κυβερνήτη Μαρόν, που προκλήθηκε από τη συμμετοχή του Μαρόν σε μια συνάντηση οργανωμένη από τους συντρόφους της Ανδαλουσίας.

Όμως αυτή η ασήμαντη πρόφαση πρόσφερε το επιχείρημα στο σοσιαλιστή πραίτορα για να εξασκήσει σωρεία φασιστικών πρακτικών κατά του συντρόφου μας.

Ο Μαρότο βρίσκεται εδώ και πέντε εβδομάδες στη φυλακή! Η αντίφαση είναι τρομερή. Δεν είναι οι άνθρωποι της φασιστικής περιόδου εκείνοι που τον κρατούν φυλακισμένο. Είναι οι εκπρόσωποι του σοσιαλισμού. Η σκευωρία ενάντια στο Μαρότο έχει τεράστια σημασία. Με την κατασυκοφάντηση του Μαρότο, επιχειρείται να ριχθεί λάσπη εναντίον των οργανώσεων που αποτελούν εγγύηση ότι η επανάσταση δεν έχει καταπνιγεί.

Υπερασπιζόμενοι το Μαρότο, υπερασπιζόμαστε τη CΝΤ και τη FΑΙ. Και απαιτώντας την ελευθερία του, εκπληρώνουμε μια αναπόφευκτη υποχρέωση.

Δεν παρακαλούμε. Οι αντιπρόσωποι μας στη Βαλένθια έχουν την υποχρέωση να ελευθερώσουν το Μαρότο ή να παραιτηθούν.

Οι συλλήψεις στη Βαλένθια και την Ολέσα ντε Μοντσεράτ

Η αντεπανάσταση εκδηλώνεται παντού. Κάποια επεισόδια που συνέβησαν στη Βαλένθια και στην Ολέσα ντε Μοντσεράτ, προκάλεσαν τη σύλληψη ενός μεγάλου αριθμού συντρόφων.

Τα σώματα ασφαλείας, που επαινούνται από τους μικροαστούς, κάνουν αφόρητες επιδείξεις θράσους. Μες στο κέντρο της Βαρκελώνης ένας εργάτης ξυλοκοπείται. Στην Ολέσα ντε Μοντσεράτ, δέχεται επίθεση ένα κέντρο μας. Οι εργάτες διαμαρτύρονται. Μια λεγεώνα φρουρών εφόδου στέλνεται από τη δημοκρατική κυβέρνηση ενάντια στον εξαθλιωμένο πληθυσμό.

Αυτή η κατάσταση ούτε μπορεί ούτε πρέπει να γίνει ανεκτή. Οι κρατούμενοι για τα γεγονότα της Βαλένθια και οι κρατούμενοι για τα γεγονότα της Ολέσα ντε Μοντσεράτ πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. Όποιος αντιτίθεται σε αυτό είναι προδότης και φασίστας!

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε το αίσχος να παραμένουν οι σύντροφοι μας στη φυλακή, περιμένοντας να καθίσουν στο εδώλιο, ενώ οι φασίστες κυκλοφορούν ανενόχλητοι στους δρόμους κι ενώ παραμένει απείραχτη η φωλιά των καιροσκόπων.

Η 14η Απριλίου

Η αντεπανάσταση εδραιώνεται με τρόπο ξεδιάντροπο. Οι εχθροί μας εξυπηρετούνται από τον πρόεδρο Λουίς Κομπάνυς, μέσω ενός θεσμού που δεν έχει πια άλλο λόγο ύπαρξης εκτός από το να δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα.

Η μικροαστική τάξη γιορτάζει την 14η Απριλίου με τρόπο πομπώδη. Αποδίδει τιμές σε έναν άνθρωπο που δεν εκπροσωπεί παρά ξένα συμφέροντα. Αυτοί που πατρονάρουν αυτές τις φανφάρες είναι οι πιο θανάσιμοι εχθροί της επανάστασης και της εργατικής τάξης.

Δεν θέλουμε να γνωρίζουμε τίποτα για τη 14η Απριλίου. Η ανάμνησή της είναι άχρηστη. Οι μόνοι που τη θυμούνται είναι οι τυχοδιώκτες της πολιτικής.

Εμείς, οι Ισπανοί εργάτες, ζούμε κάτω από το ορόσημο της 19ης Ιουλίου. Όλες οι άλλες γιορτές δεν έχουν καμιά αξία μπροστά στην κοινωνική έκρηξη των ημερών του Ιουλίου. Η 14η Απριλίου δεν είναι ημέρα για επιδείξεις. Εμείς γνωρίζουμε τι σημαίνει η μασκαράτα του Απριλίου. Κι επειδή δε θέλουμε να τελειώσει ο Ιούλιος όπως η θλιβερή περίοδος των αρχών της δημοκρατίας, αντιμετωπίζουμε με τρόπο αποφασιστικό αυτούς που εκμεταλλεύονται την επέτειο του Απριλίου και τη γραφική φιγούρα του δικηγόρου που ανέβηκε στο προεδρικό αξίωμα.

ομάδα “Οι Φίλοι του Ντουρρούτι”

Μετάφραση: Ούτε Θεός – Ούτε Αφέντης

Σημείωση Agitprop Anarquista: Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουνίου 1937, στη δεύτερη σελίδα του τέταρτου φύλλου της εφημερίδας “El Amigo del Pueblo”, οργάνου της ομάδας “Οι Φίλοι του Ντουρρούτι”. Την πρώτη σελίδα καταλάμβανε η εξής ανακοίνωση:

Εμείς, “οι επιπόλαιοι πράκτορες προβοκάτορες” απαιτούμε: Τα συνδικάτα να διευθύνουν την οικονομία και τον δημόσιο βίο. Ελεύθερο κοινοτισμό.

Ο στρατός και η δημόσια τάξη να επιβλέπονται από την εργατική τάξη.

Διάλυση των Ένοπλων Σωμάτων. Διατήρηση των Επιτροπών Άμυνας και των Συμβουλίων Άμυνας.

Τα όπλα πρέπει να είναι στη διάθεση του προλεταριάτου. Τα τουφέκια είναι η απόλυτη εγγύηση των κεκτημένων της επανάστασης. Κανένας, πλην της εργατικής τάξης, δεν πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτά. Κατάργηση των βαθμών. Ενισχύσεις των ταγμάτων ώστε να είναι έτοιμες για τους εχθρούς του Προλεταριάτου.

Υποχρεωτικήσυνδικατοποίηση1. Γραφεία εύρεσης εργασίας. Τερματισμό της ευνοιοκρατίας στην εξασφάλιση εργασίας. Δελτία τροφίμων. Υποχρεωτική εργασία. Η εφεδρεία πρέπει να ζήσει για τον πόλεμο.

Κοινωνικοποίηση όλων των μέσων παραγωγής και ανταλλαγής. Μάχη μέχρι θανάτου ενάντια στον φασισμό και στους συνεργάτες του. Εκκαθάριση της εφεδρείας2. Σύσταση επιτροπών γειτονιάς.

Άμεση εισαγωγή του οικογενειακού μισθού, χωρίς γραφειοκρατικές εξαιρέσεις. Ο πόλεμος και η επανάσταση πρέπει να επηρεάζουν όλους ίσα. Αναστολή του αστικού Κοινοβουλίου . Ανάκληση διαβατηρίων.

Κινητοποίηση ενάντια στην αντεπανάσταση.

Άμεση μη συμμόρφωση με τα καταναγκαστικά μέτρα του Κράτους, όπως είναι η επιβολή της λογοκρισίας, ο αφοπλισμός των εργατών, Κρατική κατάσχεση των ραδιοφωνικών σταθμών, κλπ.

Ξεκάθαρη αντίθεση στην στην Κοινοτική ιδιοκτησία3 των μέσων παραγωγής έως ότου η εργατική τάξη επικρατήσει πλήρως στη χώρα.

Πλήρης επιστροφή στο επαναστατικό πνεύμα της οργάνωσής μας4.

Απόλυτη αντίθεση στην κυβερνητική συνεργασία, η οποία είναι απόλυτα αντιπαραγωγική στην χειραφέτηση του προλεταριάτου.

Πόλεμος μέχρις εσχάτων ενάντια στους κερδοσκόπους, τους γραφειοκράτες και αυτούς που βρίσκονται πίσω από την αύξηση του κόστους ζωής. Σε ένα έρεισμα πολέμου ενάντια σε κάθε ανακωχή.

Μετάφραση: Agitprop Anarquista

Σημειώσεις:

  1. Αγγλικός όρος unionization.
  2. Εννοεί την 5η Φάλαγγα.
  3. Αγγλικός όρος Municipalization.
  4. Εννοεί τη CNT.